Strona głównaCiekawostkiPierogi – wigilijna potrawa nie tylko z kapustą i grzybami (PRZEPIS)

Pierogi – wigilijna potrawa nie tylko z kapustą i grzybami (PRZEPIS)

Pierogi to ulubiona potrawa Polaków. Kochamy to delikatne, cienkie ciasto wypełnione rozmaitymi farszami. Najpopularniejsze są z mięsem, ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem, owocami oraz te najbardziej popularne na wigilię – z kapustą i grzybami. A czy wiecie kiedy pierogi pojawiły się na naszych stołach i jaki jest sekret idealnego ciasta na tą pyszną potrawę? Przekonajcie się sami.

Z Chin na polskie stoły

Pierogi to potrawa, którą zachwycają się nie tylko Polacy. Gdy odwiedzają nas turyści z zagranicy, właśnie to danie wybierają goszcząc w polskich restauracjach. Pierogi uważane są na naszą narodową potrawę, jednak przybyły one do nas z Chin. To właśnie Chińczycy wymyślili te wyborne kawałki ciasta nadziewane różnymi farszami. Do Polski pierogi dotarły przez Ruś, a z naszego kraju rozpowszechniły się na zachód.

Pierogi znano w Polsce już w XIII wieku. Wiedzieliście, że dawniej różniły się między sobą kształtem i smakiem w zależności na jaką uroczystość zostały przygotowane? Takie odświętne pierogi miały też swoje nazwy:
kurniki – duże, przygotowywane na wesela z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem kurczaka
knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie
koladki – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania
hreczuszki – przyrządzane z mąki gryczanej
sanieżki i socznie – słodkie, pieczone najczęściej z okazji imienin.

Pierogi są dziś znane na całym świecie. Różnią się od siebie nazwą, kształtem, farszem i sposobem przyrządzana. Oto kilka przykładów faszerowanego ciasta z całego świata:
wonton – chińskie, podawane zazwyczaj w zupie
empanada – hiszpańskie, smażone z warzywami lub serem
chinkali – gruzińskie, duże, wypełnione mięsem i jego wywarem
samosy – indyjskie, trójkątne, smażone w głębokim tłuszczu, przyrządzane na ostro
ravioli – włoskie, małe, kwadratowe z ciasta makaronowego
pielmieni – rosyjskie pierogi z farszem mięsnym
wareniki – narodowa potrawa kuchni ukraińskiej, podawane na słodko lub ostro
kibiny – tatarskie i litewskie, z ciasta drożdżowego, pieczone w piekarniku i podawane z bulionem
kołduny – litewskie i białoruskie małe pierożki nadziewane surowym mięsem. Litewskie z baraniną, białoruskie z wołowiną

Dla każdego coś dobrego

Dziś pierogi to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Przygotowywane są one zazwyczaj z kapustą i grzybami, których symbolika podczas świątecznej wieczerzy jest bardzo ważna. Według dawnych wierzeń, kapusta zawiera życiodajną siłę, dzięki której wszystko, zarówno przyroda jak i człowiek, budzą się do życia. Grzyby natomiast zapewniają dostatek i zdrowie w nadchodzącym roku.

Jednak dziś coraz częściej na Wigilii goszczą także inne pierogi, nie tylko te z kapustą i grzybami. Chętnie przygotowujemy je także z twarogiem i ziemniakami (ruskie), kaszą, serem i miętą (mucybuły) czy z twarogiem na słodko.

Minimalizm kluczem do sukcesu

Danie to uwielbiają dorośli i dzieci, nie tylko na Wigilię. Choć lepienie pierogów wymaga odrobiny wysiłku i czasu to dla efektu końcowego warto jest spędzić trochę czasu w kuchni. A jaki jest sekret idealnych polskich pierogów? Przede wszystkim minimalizm. Podstawowe ciasto na pierogi składa się tylko z trzech składników: mąki, wody i soli. To co sprawia, że wszyscy uwielbiamy to proste danie jest różnorodność farszów jaką możemy dodać do środka. Pierogi mogą być wytrawne np. z mięsem, twarogiem i ziemniakami, kaszą, serem lub na słodko: z owocami czy marmoladą. Jednak dobór składników do farszu jest dowolny i zależy tylko od naszych mniej lub bardziej szalonych pomysłów.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

pierogi
Pierogi fot. Shutterstock (4)

Mamy dla Was sprawdzony od lat przepis na pierogi. Choć klasyczny przepis na ciasto to jedynie mąka, woda i sól to my proponujemy dodatek jajka i masła, które sprawiają, że ciasto jest miękkie i elastyczne co ułatwia lepienie pierogów. Do ciasta możecie przygotować swój ulubiony farsz. My proponujemy ten z kapusty i grzybów.

Składniki na farsz:

  • 30 g grzybów suszonych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • sól i pieprz
  • oliwa

Przygotowanie farszu

  • Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wod,y a następnie drobno je kroimy.
  • Siekamy również kapustę kiszoną i cebulę.
  • Cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy kapustę i grzyby.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy 1,5 szklanki wrzątku lub wywaru po gotowaniu grzybów.
  • Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wyparowania wody.

Składniki na ciasto (z przepisu wychodzi około 50 pierogów)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, jajko, masło, sól i stopniowo dodajemy wodę do momentu aż składniki się połączą.
  • Ciasto powinno wyjść gładkie, jednolite i nie powinno się lepić do rąk.
  • Rozwałkowujemy połączone składniki i szklanką wykrawamy odpowiedniej wielkości koła na które układamy przygotowany farsz i sklejamy brzegi.

Smacznego!

Joanna Węgielewska
Joanna Węgielewska
Miłośniczka podróży po Polsce i Europie. Uwielbia poznawać miejsca, do których dociera niewielu turystów. Ulubione zakątki naszego kraju to Półwysep Helski, który za każdym razem odkrywa na nowo oraz Dolny Śląsk, który jest pełen tajemnic i uroku. Obowiązkowy punkt każdej jej wyprawy to odkrycie smaków lokalnej kuchni.

NAJPOPULARNIEJSZE