Strona głównaCiekawostkiTłusty czwartek – najsłodsze święto (PRZEPIS NA PĄCZKI)

Tłusty czwartek – najsłodsze święto (PRZEPIS NA PĄCZKI)

Tłusty czwartek – dla jednych najsmakowitszy dzień w roku, dla innych zmora, która niweczy noworoczne postanowienia o pięknej sylwetce. Bo tylko najwytrwalsi są w stanie oprzeć się rozpływającym się w ustach pączkom, pysznym faworkom i innym słodkim pysznościom, które są symbolem tego ostatniego czwartku przed nadchodzącym wielkim postem. Poznajcie ciekawostki o ostatkach i przepis na najsmaczniejsze pączki na tłusty czwartek z marmoladą.

Tłusty czwartek, czyli ostatnie dni karnawału

To ulubiony dzień wszystkich miłośników słodkości. W ten ostatni czwartek przed wielkim postem w Polsce przyjął się zwyczaj świętowania ostatnich dni karnawału jedzeniem pączków i innych słodkich wypieków.

Historia tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Początkowo świętowano odejście zimy i nadejście wiosny poprzez wspólne jedzenie tłustych potraw, szczególnie mięs oraz picie wina. Ciekawe jest, że na stołach znajdowały się już wtedy pierwsze pączki, które dawniej przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wewnątrz tych okrągłych wypieków ukryty był orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Kiedy tłusty czwartek?

Kiedy tłusty czwartek 2018? To pytanie jest bardzo istotne. A to dlatego, że jest ON świętem ruchomym i zależy od daty Wielkanocy. W tym roku obchodzić będziemy tłusty czwartek 8 lutego. Tydzień później, dzień po środzie popielcowej, rozpoczyna się okres wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych powinni zachowywać wstrzemięźliwość aż do Wielkanocy.

Pączki, faworki, słoninka i boczki

przepis na faworki
Przepis na faworki i pączki każda gospodyni ma w swoim przepiśniku

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Choć dziś trudno wyobrazić sobie ostatki bez słodkich, smażonych pączków to jednak dawniej ucztowano na wytrawnie. Objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką lub winem.

Dziś najpopularniejszą przekąską w tłusty czwartek są pączki. Jeden z przesądów mówi, że zjedzenie choć jednego pączka gwarantuje powodzenie przez najbliższy rok. Początkowo słodkie pączki nadziewano orzechami i migdałami. Dziś najpopularniejsze wypełnione są dżemem lub marmoladą. Jednak piekarnie prześcigają się w wymyślaniu różnorodnych smaków. Spotkamy pączki z czekoladą, adwokatem, owocami, budyniem czy twarogiem.

Oprócz pączków popularne w Polsce są także faworki zwane również chruścikami lub chrustem. Są to smażone ciasteczka posypane cukrem pudrem, które pochodzą z Włoch.

Przepis na pączki na tłusty czwartek

pączki na tłusty czwartek przepis
Pączki na tłusty czwartek – przepis fot. Shutterstock

Mieliście okazję smażyć już kiedyś swoje pączki? Jeśli nie, to tłusty czwartek 2018 jest na to idealną porą. Polecamy Wam nasz sprawdzony przepis na pączki, które wychodzą idealne. Gwarantujemy, że smak ciepłych, domowych pączków będzie wspaniałym doznaniem kulinarnym. Te pyszne słodycze zaskoczą Waszych najbliższych.

Przepis na pączki na tłusty czwartek:

Składniki na pączki (około 40 sztuk):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek + 1 całe jajko
  • 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 40 ml spirytusu lub wódki
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
  • marmolada (ulubiony smak)
  • cukier puder lub lukier na górę pączków

Przepis na pączki na tłusty czwartek – wykonanie:

  • Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami
  • Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło
  • Z ciasta formujemy kulę i odkładamy do miski posypanej mąką
  • Przykryte ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość zaczynamy lepić pączki na tłusty czwartek
  • Odrywamy niewielkie kawałki, nakładamy marmoladę i dokładnie sklejamy ciasto aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia oraz formujemy kulki
  • Pączki na tłusty czwartek pozostawiamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20 minut
  • Tłuszcz nagrzewamy do temperatury 175 stopni i smażymy pączki, z obu stron, na złoty kolor
  • Pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem w zależności od upodobań

Jeśli wypróbujecie nasz przepis na pączki to koniecznie napiszcie jak udał się Wasz tłusty czwartek 2018.

Smacznego!

Joanna Węgielewska
Joanna Węgielewska
Miłośniczka podróży po Polsce i Europie. Uwielbia poznawać miejsca, do których dociera niewielu turystów. Ulubione zakątki naszego kraju to Półwysep Helski, który za każdym razem odkrywa na nowo oraz Dolny Śląsk, który jest pełen tajemnic i uroku. Obowiązkowy punkt każdej jej wyprawy to odkrycie smaków lokalnej kuchni.

NAJPOPULARNIEJSZE