Strona głównaCiekawostkiMakowiec – bakaliowy raj dla podniebienia (najprostszy przepis!)

Makowiec – bakaliowy raj dla podniebienia (najprostszy przepis!)

Makowiec to jedno z najpopularniejszych wigilijnych ciast w Polsce. W zależności od regionu może mieć formę strudla, strucla lub placka. Najważniejszy w przepisie jest oczywiście mak, który mieli się z bakaliami i miodem. Dowiedzcie się dlaczego makowiec zagościł na naszych świątecznych stołach i jak go upiec nie spędzając wielu godzin w kuchni.

Mak – symbol szczęścia i płodności

Makowiec to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Według wierzeń na świątecznym stole powinna pojawić się choć jedna potrawa zawierająca mak. Miał on zapewnić w kolejnym roku pomyślność i bogactwo. Mak uważany był również za symbol płodności. W ludowych tradycjach dziewczyny które tarły mak na Wigilię, miały sobie zapewnić szybkie wyjście za mąż. Oprócz makowca na wigilijnej wieczerzy spotkać możemy także inne dania z makiem np. kutię lub pierogi na słodko.

Trzy oblicza makowca

W zależności od regionu makowiec może być nazywany także: makownik lub strucla z makiem. Ten słodki wypiek może przybierać różne formy:

  • strucla z makiem – to podłużne, zwijanego ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe w kształcie wałka
  • placek – to masa makowa ułożona na ciasto, całość pokrywa się kruszoną i lukrem
  • strudla – to ciasto strudlowe, kruche lub półkruche wypełnione masą makową

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mak, który wymaga specjalnego przygotowania. Należy go wypłukać i moczyć przez całą noc w wodzie. Następnego dnia gotuje się go do miękkości i odsącza. Ostudzony mak mieli się co najmniej dwukrotnie. Dodaje się do niego bakalie (orzechy, rodzynki, migdały, pomarańczową skórkę kandyzowaną), miód, białka, aromat migdałowy i roztopione masło. Tak przygotowana masa zawijana jest lub układana na ciasto.

Najprostszy przepis na makowiec

Makowiec fot. Shutterstock (3)

Przygotowanie tradycyjnego makowca jest pracochłonne. Można oczywiście zastąpić masę makową tą ze sklepu, jednak zazwyczaj jest ona zbyt słodka i nie tak dobra jak domowa. Co zrobić, żeby ułatwić sobie przygotowanie makowca? Zastąpcie zwykły mak tym mielonym. Dzięki temu zaoszczędzicie czas, który musielibyście przeznaczyć na jego kilkukrotne zmielenie. Gwarantujemy, że przygotowanie tego makowca pójdzie Wam ekspresowo.

Składniki na ciasto drożdżowe (3 strucle):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki alkoholu (spirytusu, wódki, rumu lub likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych najpierw robimy rozczyn)
  • Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto
  • Ciasto wkładamy do naczynia, przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość)

Składniki na masę makową:

  • 500 g zmielonego maku
  • 6 białek
  • 80 g brązowego cukru
  • 160 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie masy:

  • Mak zalewamy wrzątkiem i czekamy aż ostygnie
  • Przez lniany ręcznik odciskamy nadmiar wody
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  • Ubijamy białka i dodajemy je delikatnie do przygotowanej masy.

Wykonanie makowca:

  • Ciasto dzielimy na 3 równe części
  • Rozwałkowujemy je na prostokątne placki o grubości około 3 mm i nakładamy masę makową (pozostawiamy około 2 cm od brzegu ciasta)
  • Całość zawijamy, a końce podkładamy pod spód
  • Każdy przygotowany makowiec układamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy dwukrotnie, zostawiając około 1 cm przestrzeni pomiędzy ciastem a papierem
  • Ciasto pieczemy do uzyskania złotego koloru w temperaturze 190ºC około 30 – 40 minut
  • Ciepłe ciasto lukrujemy i pokrywamy kandyzowaną skórką pomarańczy lub makiem

I jak Wam się podoba przepis na nasz szybki makowiec? Dacie się skusić?

Joanna Węgielewska
Joanna Węgielewska
Miłośniczka podróży po Polsce i Europie. Uwielbia poznawać miejsca, do których dociera niewielu turystów. Ulubione zakątki naszego kraju to Półwysep Helski, który za każdym razem odkrywa na nowo oraz Dolny Śląsk, który jest pełen tajemnic i uroku. Obowiązkowy punkt każdej jej wyprawy to odkrycie smaków lokalnej kuchni.

NAJPOPULARNIEJSZE