Wigilijne potrawy różnią się w zależności od regionu Polski. Inne dania znajdziemy na Śląsku, Pomorzu czy w Małopolsce. Także zupy, które jemy na wigilijnej wieczerzy, są różne w zależności od części kraju. Najpopularniejszy jest barszcz z uszkami, ale czy znacie inne? Poznajcie wigilijne zupy, od których Polacy rozpoczynają świąteczne ucztowanie.

1. Barszcz

Najpopularniejszą wigilijną zupą, którą spotkać możemy na stołach w całej Polsce, jest barszcz czerwony. Najczęściej podaje się go z postnymi uszkami, które wypełnione są grzybami, cebulą, rybami lub ugotowanymi na twardo jajkami. Inne dodatki do barszczu, jakie możecie spotkać na polskich stołach, to paszteciki lub pieczone pierożki.

Przygotowanie postnego barszczu rozpoczyna się nawet dwa tygodnie przed Wigilią od sporządzenia zakwasu. Przygotowuje się go z wywaru z włoszczyzny i buraków. Zupa powstaje z połączenia wywaru z grzybów suszonych z kwasem buraczanym. Gotowy barszcz powinien być słodkawo-kwaśny, przejrzysty, o barwie intensywnie czerwonej.

Sprawdź: Pyszny barszcz czerwony, przepis także na zakwas!

Oraz: Smakowite uszka przepisu babci Heli.

2. Grzybowa

Kolejną popularną zupą jest grzybowa. Przygotowuje się ją na warzywnym wywarze z suszonymi grzybami i dodatkiem śmietany. Jedzona jest z makaronem lub kluseczkami. Do przygotowywania zupy używa się zazwyczaj prawdziwków i podgrzybków. Gdy danie jest przyrządzane, w powietrzu unosi się wyjątkowy zapach lasu, który w wielu domach jest symbolem zbliżającej się Wigilii. Grzyby na świątecznym stole mają także znaczenie symboliczne. Od dawna panuje przekonanie, że zjedzenie podczas wieczerzy wigilijnej potrawy z grzybami zapewnia szczęście oraz dostatek.

3. Migdałowa

Zupa migdałowa to danie wigilijne, które dziś zostało odrobinę zapomniane. Podawane było na Kresach w bogatych domach, gdzie było symbolem dobrobytu i zamożności. Zupa jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Przyrządza się ją z migdałów z dodatkiem ryżu, mleka, miodu, rodzynek, cynamonu i wanilii. Delikatny, kremowy i słodki smak zupy będzie miłym dodatkiem na wigilijnym stole także dla dzieci. Może być podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

4. Zupa z suszu

Kompot z suszu to tradycyjny polski napój. Przygotowuje się go z suszonych owoców takich jak: śliwki, jabłka, gruszki, morele, rodzynki czy figi. Doprawia się go cukrem lub miodem, pomarańczą, goździkami, cynamonem a czasem nawet imbirem. Ten pyszny napój zagościł też na wigilijnych stołach Polaków. Oprócz napoju może występować jako zupa. Podaje się ją w głębokich talerzach z dodatkiem makaronu. Napój z suszu podczas wigilijnej wieczerzy to wyjątkowy, naturalny lek dla naszej wątroby i żołądka. Wspomaga bowiem trawienie tłustych i smażonych potraw, które jemy podczas kolacji.

5. Zupa rybna

Zupa rybna to kolejna alternatywa dla barszczu i zupy grzybowej. Gdzie najczęściej spotykana jest na wigilijnej kolacji? Przede wszystkim na Pomorzu ale także na Śląsku oraz w Wielkopolsce. Zupa przygotowywana jest na wywarze z filetów rybnych, głów i ogonów oraz włoszczyzny i przypraw. Gotową zupę można podawana z grzankami, kluskami, łazankami lub posypaną posiekaną natką pietruszki. Czasem podawana jest także na słodko z dodatkiem bakalii i śmietany. Ryba na wigilijnym stole ma również swoją symbolikę. Nawiązuje ona przede wszystkim do Jezusa i odradzającego się życia ale także oznacza obfitość.

6. Wigilijne zupy – siemieniotka

Siemieniotka to zupa, która w większości Polski może być nieznana. Jest to tradycyjna Śląska potrawa zwana również zupą lnianą. Nazwa pochodzi od głównego składnika: nasion (siemienia) konopi, choć może być również ugotowana z wykorzystaniem siemienia lnianego. Zupę podaje się z gotowaną na sypko kaszą gryczaną albo z grzankami. Według wierzeń ludowych potrawa ta miała moc leczniczą – uważano, że chroni przed świerzbem i wrzodami. Podobno każda gospodyni ma swój niepowtarzalny sposób na przygotowanie tej zupy. Dlatego szukając przepisu możecie być zaskoczeni, że nie ma jednego gotowego sposobu na przyrządzenie tej potrawy.

7. Kwaśnica

kwaśnica
Wigilijna zupa fot. Shutterstock (7)

Kwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej. Zupę przygotowuje się z kiszonej kapusty z dużą ilością soku z kiszonej kapusty i mięsa. Spożywana jest zwykle z ziemniakami lub chlebem. Ponieważ w Polsce dania wigilijne są postne, dlatego istnieje również przepis na wigilijną kwaśnicę. Podstawowy składnik, czyli kapusta kiszona, pozostaje oczywiście bez zmian. Jednak zamiast mięsa zupa przygotowywana jest z dodatkiem suszonych grzybów, ziemniaków i cebuli. Co ciekawe, do zupy tradycyjnie nie dodaje się żadnych warzyw.

Jakie wigilijne zupy goszczą na Waszych stołach?