Pierniczki to wypiek, który stał się nieodzownym elementem przygotowań do Bożego Narodzenia. Te korzenne, chrupiące ciasteczka wprowadzają w domu wyjątkową, świąteczną atmosferę. Pieczenie to idealna okazja, by spędzić rodzinnie czas na długo przed Świętami. Mamy dla Was sprawdzony przepis na ten smakowity wypiek. Gwarantujemy, że pierniki będą idealne w smaku. Być może uda Wam się powstrzymać od zjedzenia wszystkich przed Wigilią. Przepis znajdziecie na końcu artykułu.

Pieprzna pomyłka

Pierniki to ulubione ciasteczka małych i dużych. Te małe, ciemnobrązowe wypieki zachwycają swoim wyjątkowym, korzennym zapachem i aromatem. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny czyli pieprzny. Czarny pieprz był podstawowym składnikiem wypieku. Z nim także związana jest legenda o powstaniu pierników. Podobno piekarz Niclos Czan dodał przez pomyłkę do ciasta przyprawy korzennej z pieprzem i stworzył wypiek znany wszystkim do dziś.

Jednak historia pierników jest zdecydowanie dłuższa. Pierwsze słodycze na ich wzór powstały już w starożytności. Wtedy właśnie popularne były ciasteczka smarowane miodem, które nazywały się miodownikami. Najstarsze wzmianki o przepisie na miodownik z pieprzem pochodzą z jednej z rzymskich książek. Przepis na przypominające współczesne korzenne ciasteczka, został jednak na długo zapomniany. Dopiero XIII wiek i sprowadzenie do Europy dużej ilości przypraw, zapoczątkowały odrodzenie się pierników.

Pierniki w aptekach

Choć dziś pierniki kojarzą nam się głównie z okresem Bożego Narodzenia, to nie zawsze tak było. Pierwszy zachowany do dziś przepis, pochodzi nie z książki kucharskiej a z poradnika medycznego. Ciasteczka sprzedawane były w aptece jako lek na przeziębienie i środek opóźniający starzenie się.

Pierniki były także używane jako zakąska do wódki. W Polsce mówiło się nawet: Kto nie pije gorzałki i od niej umyka, ten słodkiego nie godzien kosztować piernika.

Pierniki były również jednym z najcenniejszych podarunków, symbolem bogactwa. Złotnicy malowali i złocili gotowe wypieki upodabniając je do kościelnych figur. Takie pierniki były niezwykłe barwne i przypominały dzieła sztuki.

Polska stolica piernika

Jeśli kochacie te wyjątkowe korzenne wypieki, to koniecznie wybierzcie się do Torunia. To on stał się polską stolicą piernika. Tradycja wypieku ciastek z miodem i przyprawami korzennymi przybyła do Torunia z Niemiec. Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z roku 1380 i mówią o piekarzu Mikołaju Czanie, który oprócz chleba wypiekał także korzenne ciastka.

Dziś jedną z największych atrakcji Torunia jest Żywe Muzeum Piernika. W muzeum można samodzielnie wykonać pachnące pierniki oraz przejść szkolenie ze zdobienia tych wyjątkowych wypieków. Warto wybrać się do Torunia w okresie wakacji, wtedy bowiem organizowane jest tu Święto Toruńskiego Piernika.

Przepis na pyszne pierniczki

pierniki
fot. Pixabay (4)

Jeśli nie macie swojego sprawdzonego przepisu na pierniki to koniecznie wypróbujcie nasz, którego używamy od lat. Pierniczki wychodzą bardzo aromatyczne i znikają jeszcze przed pojawieniem się wigilijnej pierwszej gwiazdki…

Składniki (na około 50 sztuk):

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzewamy: masło, cukier i miód do całkowitego rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.
  • Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm podsypując mąką. Za pomocą foremek wycinamy nasze pierniczki.
  • Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut (do zarumienienia).