Ryby na wigilijnym stole są symbolem odradzającego się życia, a także chrześcijaństwa i chrztu. Od lat obok karpia pojawiają się na wigilii śledzie – można je przyrządzać na dziesiątki sposobów. Zebraliśmy kilka przepisów last minute.
Śledzie w śmietanie
W wielu domach śledzie są deską ratunku, gdy gospodyni nie może doliczyć się 12 wigilijnych potraw. Z tej ryby można wyczarować kilka postnych dań, charakterystycznych dla Bożego Narodzenia.
Jedną z nich są śledzie w śmietanie, które tradycyjnie je się z ziemniakami osobno podawanymi na stół. Filety śledziowe marynowane w oleju kroi się na kawałki długości ok. 3-5 cm. Posypuje się je marynowaną razem z nimi lub specjalnie zeszkloną lub sparzoną białą cebulą.
Najlepszą śmietaną do śledzi jest 18-procentowa z odrobiną jogurtu greckiego. Można dodać trochę natki pietruszki.
Śledź w galarecie
Galareta postna musi być przyrządzona z wywaru z warzyw z dodatkiem żelatyny. Wywar przygotowuje się jak na rosół (z dodatkiem pora, selera, pietruszki i marchwi). Oprócz śledzia w galarecie znajdą się warzywa, najlepiej marchewka z groszkiem i kukurydza. Marchewkę kroimy, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy razem z mrożoną kukurydzą i groszkiem. Możemy dodać liść laurowy i czarny pieprz ziarnisty.
Układamy kawałki filetów śledziowych w półmisku. Obsypujemy marchewką, groszkiem i kukurydzą. Zalewamy odłożonym bulionem warzywnym z dodatkiem żelatyny.
Sałatka śledziowa
Potrzebne nam będą grzybki marynowane, ogórek kiszony, cebula sparzona i przelana octem, a także śledź i olej słonecznikowy, względnie oliwa.
Śledzia kroimy w kostkę, mieszamy z drobno posiekanymi grzybkami, ogórkami i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy olejem, aż śledzie porządnie nasiąkną.
Śledzie po kaszubsku
To potrawa z dodatkiem pomidorów z koncentratu, a czasami także papryczki chilli. Niektórzy łączą z nią suszone śliwki. Niezmienny jest jednak dodatek cebuli pokrojonej w drobne piórka i zeszklonej z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem.
Odsolone śledzie zalewamy octem i dodajemy składniki marynaty: przesmażone suszone śliwki, pokrojone ogórki konserwowe, czy też papryczki chilli. Koniecznie w śledziach po kaszubsku muszą się znaleźć pomidory, dodaje się więc koncentrat (czasami keczup).