Strona głównaTop 10Polskie zabytkowe browary – które można zwiedzać? (Top 7)

Polskie zabytkowe browary – które można zwiedzać? (Top 7)

Zwiedzaliście kiedyś… browar? To może być naprawdę fascynujące! Browary to nie tylko miejsca produkcji złotego trunku, ale bardzo często przepiękne budowle we wspaniałym stylu. W wielu miastach stanowią perełki architektury i oferują piwo do degustacji. Inne są już w ruinie lub też w przebudowanych browarach mieści się coś zupełnie innego niż dawniej. To co, wybieracie się na wycieczkę?

Browar Zamkowy w Cieszynie

kadzie z piwem w browarze, browary
Kadzie z piwem w browarze. Fot. Pixabay

To miejsce z duszą. Przepiękny obiekt w urokliwym Cieszynie pozwoli nam się przenieść w dawne czasy, kiedy warzono tam piwo. Pokazuje także, jak robi się to dziś.

Do dyspozycji są wycieczki jednodniowe i dwudniowe po browarze. A gdy dobiegną już końca, warto obejrzeć zabytkową rotundę z banknotu 20 zł i Wzgórze Zamkowe.

Od 2009 roku, 6 grudnia w Browarze Zamkowym w Cieszynie jest wybierany Grand Champion. Kolejne piwo, które zdobywa tytuł najlepszego na kolejny rok. Wstęp kosztuje 20 zł.

Muzeum Browaru Żywiec

kadzie z piwem - browary
Kadzie z piwem. Fot. Pixabay

Muzeum Browaru Żywiec znajduje się na Szlaku Zabytków Techniki. Odnajdą się tu nie tylko miłośnicy tego chmielowego trunku. Można tu oczywiście spróbować lokalnego piwa, ale również zapoznać się z procesem jego produkcji, a także poznać tajemnice sukcesu browarów (zwiedzanie browaru możliwe jest tylko dla osób pełnoletnich).

Muzeum Browaru Żywiec, browary
Muzeum Browaru Żywiec. Fot. Pixabay

Zobaczymy tam beczki, żetony piwne, a także zabytkowe kufle i pokale. Ciekawa jest także wystawa dawnych reklam piwa. Jest to jedno z najbardziej znanych muzeów piwa w Polsce.

Tyskie Browary Książęce

Tyskie Browary Książęce, Browary
Tyskie Browary Książęce, Browarium. Fot. Pixabay

To kolejny obiekt na Szlaku Zabytków Techniki. Tu także można zapoznać się z procesem produkcji złotego trunku. Jest on wytwarzany w Tychach od czterech wieków.

Ekspozycja mieści się w zabytkowych wnętrzach browaru. To perła architektury, gdzie można zobaczyć jak warzyło się piwo kiedyś i jak nowoczesnymi sposobami robi się to dziś.

Na końcu na zwiedzających (oczywiście pełnoletnich) czeka degustacja świeżo uwarzonego piwa Tyskie Gronie 14-dniowe. Można go skosztować w zabytkowym pubie.

Zamek w Tworkowie – ruina

Pałac w Tworkowie
Pałac w Tworkowie. Fot. Shutterstock

W XIX wieku zamek w Tworkowie przyciągał tłumy. Wszystko za sprawą niewielkiego browaru, który kusił gości złotym trunkiem. Miejsce było tak popularne, że w Raciborzu trzeba było podstawiać specjalne pociągi dowożące odwiedzających do zamku.

Od 1839 roku produkowano tu piwo na sposób bawarski, co było ewenementem na skalę Górnego Śląska. Biznes rozwijał się bardzo dobrze, a po kilkunastu latach gruntownie zmodernizowano warzelnie i rozpoczęto produkcję nowego rodzaju piwa – typu pilzneńskiego.

Zamek w Tworkowie i jego browar okazały się być wielką atrakcją turystyczną. Chociaż zakład ten cieszył się dużą popularnością, przegrał z wielkimi koncernami. Nie pomogły nowoczesne technologie. Browar zamknięto pod koniec XIX wieku. Dziś posiadłość w tej niewielkiej wsi niszczeje.

Czytaj więcej: Zamek w Tworkowie

Browar w Zwierzyńcu

Browar w Zwierzyńcu, browary
Browar w Zwierzyńcu, Fot. Calopteryx, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Zbudowana z inicjatywy XIV ordynata Tomasza Franciszka Zamoyskiego Plenipotentówka to piękny pałacyk w Zwierzyńcu. Jest odwiedzany przez turystów jako że to siedziba Roztoczańskiego Parku Narodowego. Po drugiej stronie ulicy znajduje się browar założony w 1806 roku przez Stanisława Kostkę Zamoyskiego.

Początkowo produkowano tu angielskie ciemne piwo typu porter. Na przestrzeni dwóch wieków browar ulegał rozbudowie, zniszczeniom, odbudowom oraz w końcu został znacjonalizowany. Obecnie dzierżawiony jest przez lubelskie zakłady piwowarskie Perła. Rodzina Zamoyskich prowadzi jednak starania, żeby browar odzyskać.

Browar Huggera w Poznaniu

Stary Browar w Poznaniu. Dziś to centrum handlowe, browary
Stary Browar w Poznaniu. Dziś to centrum handlowe. Fot. Shutterstock

Browar Huggera był największym poznańskim browarem i jednym z największych w kraju. Został założony przez braci Juliusa i Alfonsa Huggerów w okolic ulicy Półwiejskiej w XIX wieku.

W 1937 r. nazwę zmieniono na Browar Związkowy Związku Restauratorów, z kolei po wojnie były to Zakłady Piwowarskie w Poznaniu. Specjalnością zakładu były: Porter pilzeński Kryształ, ciemny monachijski Specjał. Według danych z 1918 r., browar Huggerów wyprodukował 70 tys. hektolitrów piwa.

Budynkami po dawnym browarze w latach 90. zaczęła interesować się Grażyna Kulczyk. Kupiła w 1998 r. ten teren od firmy Lech Browary Wielkopolskie. Dziś przy Półwiejskiej znajduje się centrum handlu i sztuki Stary Browar w Poznaniu, które z dawnym zakładem ma niewiele wspólnego.

Browar Kmicic w Częstochowie

piwo jasne lager i porter
Zdjęcie ilustracyjne. Fot. PIxabay

Nieczynny browar Kmicic to ruina w centrum Częstochowy. Browar działał od 1840 do 2004 roku. Na początku był to niemiecki zakład w 1899 r. kupiony przez warszawskiego przemysłowca Karola Szwede. Zatrudniał wtedy 40 robotników. Dość szybko browar stał się spółką akcyjną i rozrósł się do 700 pracowników. Około 1930 r. obok powstała wieża ciśnień na potrzeby zakładu.

W czasie wojny browar przeszedł pod zarząd niemiecki, a po wojnie w państwowy. Upaństwowiony zakład znany był jako Częstochowskie Zakłady Piwowarskie, a następnie Piwowarsko-Słodownicze Przedsiębiorstwo Państwowe w Częstochowie.

Browar w 1989 r. stał się spółką Skarbu Państwa. Browary Górnośląskie w Zabrzu wydzierżawiły budynki Browarowi Kmicic. Zakład produkował piwa Kmicic i Bohun. Ale taki stan rzeczy nie trwał długo. W 2004 r. wstrzymano produkcję.

Wieża ciśnień browaru Kmicic w Częstochowie, browary
Wieża ciśnień browaru Kmicic w Częstochowie. Fot. Pixabay

Obecnie browar znajduje się w rejestrze zabytków. W jego części planowano otworzyć Muzeum Techniki, Przemysłu i Rzemiosła Ziemi Częstochowskiej.

Weronika Skupin
Weronika Skupin
Redaktor serwisu PolskaZachwyca.pl, która z pasją odkrywa i opisuje kolejne piękne miejsca w Polsce. Częściej wybiera plecak, hostel i eskapady w nieznane miejsca, niż walizkę, hotel i zorganizowane wycieczki. Wieloletnia dziennikarka prasowa. Jest saunamistrzem i startuje w zawodach saunowych. Odpręża się czytając książki, w wolnych chwilach biega. Uwielbia gry planszowe.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

NAJPOPULARNIEJSZE