Kuchnia polska jest najlepsza na świecie – tak powie każdy Polak. Przez inne narody uważana za ciężkostrawną, ale też ciekawą i różnorodną. Polskie potrawy uchodzą za dość ciężkostrawne, dominują w nich produkty zbożowe i mączne, wykorzystywany jest nabiał, mięso, ryby morskie i słodkowodne, ale także zbiory leśne, warzywa oraz owoce. W naszym kraju jest wiele potraw, które są lubiane i rozpoznawane na całym świecie. Według Was, która jest najsmaczniejsza?

1. Polskie potrawy to przede wszystkim… pierogi

Pierogi fot. Shutterstock

Elastyczne, wypełnione farszem ciasto to ulubiona potrawa wielu Polaków. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Różnią się w zależności od regionu. Mogą być małe, w formie uszek, średniej wielkości, ale także duże, które przed podaniem kroi się na plastry. Te tradycyjne to: ruskie, z kapustą i grzybami, mięsem. Mogą występować w wersji słodkiej: z serem, owocami, powidłami. Ale tak naprawdę od nas zależy co zawiniemy w cienkie ciasto. Bogactwo farszów sprawia, że każdy znajdzie swojego pieroga idealnego.

2. Żurek

Żurek fot. Shutterstock

Żur to tradycyjna polska zupa, która gotowana jest na bazie zakwasu żytniego. Ma charakterystyczny kwaśny smak. W zależności od regionu może być zabielany mlekiem lub śmietaną, może posiadać dodatki takie jak: suszone grzyby, gotowaną kiełbasę, jajka na twardo, wędzony boczek, żeberka lub białą kiełbasę. Żur w niektórych częściach Polski jest tradycyjną potrawą wielkanocną.

3. Bigos

Bigos fot. Shutterstock

Bigos to ten typ potrawy, który choć składa się zawsze z kilku bazowych składników, to każdej gospodyni wychodzi wyjątkowy. Wszystko zależności od przypraw i dodatków jakie kucharz użyje do jego przygotowania. Ta tradycyjna potrawa przyrządzana jest z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa i przypraw. Doprawiony może być na różne sposoby. Można dodać czosnek, majeranek, grzyby, kiełbasę i kawałki mięsa a czasami wino. Wiele osób uważa, że ta potrawa jest najlepsza po kilku dniach gotowania. A wy jak uważacie?

Polskie potrawy – Dowiedzcie się więcej na temat bigosu.

Bigos – skąd wzięła się ta narodowa potrawa?

4. Pączki

Pączki fot. Pixabay

Ten słodki wypiek to coś, co Polacy uwielbiają. Jest to ciasto drożdżowe, uformowane w kulę smażone na głębokim tłuszczu. Tradycyjne pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą oraz lukruje lub posypuje cukrem pudrem. Najbardziej popularne są te, o smaku wieloowocowym i różanym. Nowoczesne mogą występować także w innych wydaniach np. z czekoladą, budyniem, likierem, twarogiem. Któż z nas jest w stanie oprzeć się pączkom? Ten pyszny wyrób cukierniczy jest szczególnie popularny podczas tłustego czwartku, czyli w ostatni czwartek przed wielkim postem. Wtedy właśnie Polacy udają się do cukierni aby kupić swojego ulubionego pączka, bądź też smażą je w domu.

5. Śledzie

Śledzie fot. Shutterstock

Śledzie to najbardziej popularne ryby morskie w Polsce. Wszystko dzięki dużemu występowaniu tych ryb w Bałtyku. Polacy wytwarzają ze śledzia ogromną ilość dań. Najpopularniejsze polskie potrawy tego typu to śledzie w śmietanie, w oleju, z cebulką, rolmopsy, w zalewie octowej. A wy jakie śledzie lubicie najbardziej?

6. Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa fot. Shutterstock

Zupa pomidorowa to chyba najpopularniejszy obiad w Polsce. Któż z nas nie zajadał się tą pyszną zupą, przygotowaną przez nasze mamy. Tradycyjna pomidorowa to zupa przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem świeżych pomidorów lub koncentratu pomidorowego. Zupa podawana jest z makaronem, ryżem a czasem z lanymi kluseczkami.

7. Ogórki kiszone

Ogórki kiszone fot. Pixabay

Dla obcokrajowców ogórki kiszone to produkt bardzo egzotyczny. Bo po co jeść coś co uległo „popsuciu”. Jednak dla nas Polaków ogórki kiszone to podstawowy produkt w domowej spiżarce. Jemy je do obiadu, jako przekąskę i dodatek do sałatek. Do produkcji używa się ogórków gruntowych, które umieszcza się w słoiku, beczce drewnianej lub glinianym naczyniu razem z koprem, czosnkiem, chrzanem, wodą i solą. W ten sposób ogórki już po kilku dniach zmieniają się w kiszone.

8. Kwaśnica

Kwaśnica fot. Shutterstock

Ta tradycyjna, góralska zupa powstaje z kapusty kiszonej z dodatkiem soku z kapusty kiszonej i mięsa. Zupę podaje się z chlebem lub ziemniakami. Kwaśnica w smaku jest bardzo kwaśna. Ta jednogarnkowa potrawa z regionu Żywiecczyzny, dawniej gotowana była podczas świniobicia, które było ogromnym wydarzeniem dla całe wsi. Była to okazja do sąsiedzkich spotkań i rozmów przy talerzu pysznej zupy. Dziś danie stanowi pyszny i codzienny posiłek górali.

9. Babka

Babka fot. Shutterstock

Babka znana również jako babka wielkanocna to wypiek znany w historii Polski od czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Ciasto wytwarzane jest z prostych składników: mąki, jajek, cukru, mleka, drożdży i bakalii. Pieczona jest w stożkowatej formie z dziurką w środku. Babka po ostygnięciu jest posypywana cukrem pudrem lub lukrowana. Babka stanowi tradycyjną potrawę na stole Wielkanocnym.

10. Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku fot. Shutterstock

Fasola to roślina strączkowa bardzo popularna w naszym kraju. Najbardziej popularną potrawą z niej wykonywaną jest fasolka po bretońsku. Danie to, oprócz gotowanej fasoli, zawiera sos pomidorowy, przyprawy oraz dodatek mięsny np. kiełbasę, boczek. Danie to jest bardzo aromatyczne i lekko ostre w smaku.

A wy jakie polskie potrawy lubicie najbardziej? Może macie ochotę na coś słodkiego, na przykład rogale świętomarcińskie? Zgłodnieliście?