Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, gdy wszystko staramy się dopiąć na ostatni guzik. Są wśród nich rzeczy, których nie może zabraknąć podczas rodzinnych spotkań. Jedną z nich są świąteczne wypieki. Choć każdy z nas ma swoje idealne i ponadczasowe przepisy na ulubione ciasta, to jest wśród nich kilka słodkości, które uważane są za tradycyjne, świąteczne wypieki. Których z nich nie może zabraknąć na Waszym stole?

1Makowiec

Świąteczne wypieki – makowiec. Fot. Shutterstock

Makowiec to jedno z najpopularniejszych wigilijnych ciast w Polsce. W zależności od regionu może mieć formę strudla, strucla lub placka. Strucla z makiem to podłużne, zwijane ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe w kształcie wałka. Placek to masa makowa ułożona na ciasto, całość pokrywa się kruszonką i lukrem. Strudla to natomiast ciasto strudlowe, kruche lub półkruche wypełnione masą makową. Najważniejszy w przepisie jest oczywiście mak, który mieli się z bakaliami i miodem.

Dlaczego przygotowując świąteczne wypieki warto pamiętać o makowcu? Według wierzeń na świątecznym stole powinna pojawić się choć jedna potrawa zawierająca mak. Miał on zapewnić w kolejnym roku pomyślność i bogactwo. Mak uważany był również za symbol płodności. W ludowych tradycjach dziewczyny, które tarły mak na Wigilię, miały sobie zapewnić szybkie wyjście za mąż.

Poprzedni
Poprzedni artykułGdzie na narty w Tatrach? (Top 7)
Następny artykułQuiz: Najpiękniejsze zamki i pałace w Polsce. Rozpoznasz je wszystkie?
blank
Miłośniczka podróży po Polsce i Europie. Uwielbia poznawać miejsca, do których dociera niewielu turystów. Ulubione zakątki naszego kraju to Półwysep Helski, który za każdym razem odkrywa na nowo oraz Dolny Śląsk, który jest pełen tajemnic i uroku. Obowiązkowy punkt każdej jej wyprawy to odkrycie smaków lokalnej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here