Sezon na grzyby trwa w najlepsze. W lasach zbiory są coraz większe, a co za tym idzie pojawia się pytanie W jaki sposób przyrządzić z nich pyszne potrawy? Jeśli tak samo jak my uwielbiacie przysmaki z jesiennymi darami lasów to przedstawiamy Wam 6 sprawdzonych przepisów na szybkie dania z grzybami.
Gulasz z grzybami
Składniki:
- 700 g mięsa wieprzowego na gulasz,
- 2 garści suszonych grzybów lub 2 razy więcej świeżych,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna jałowca,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki śmietany 12 proc.
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Świeże wypłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
2. Do wywaru i grzybów wlać bulion i dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Wszystko razem zagotować.
3. Pokrojone w kostkę mięsko usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami.
4. Całość przełożyć do garnka z grzybami i gotować około godziny aż mięso będzie całkowicie miękkie.
5. Gotowy gulasz doprawiamy i dodajemy śmietankę.
Paszteciki z Ciasta Francuskiego z Serem i Grzybami
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 400 g grzybów
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka suszona
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę i grzyby. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
3. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 części równych części.
4. Na każdym kawałku kładziemy porcję farszu, zwijamy w rulon i sklejamy boki.
5. Paszteciki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
6. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypujemy suszoną papryką.
7. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Tarta z grzybami leśnymi
Składniki na ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 50 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 50 g startego żółtego sera
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na farsz grzybowy:
- 300 gramów grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 250 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz i natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i zawijamy w folię spożywczą. Chowamy je do lodówki na godzinę.
3. W tym czasie smażymy na maśle cebulę i czosnek. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i smażymy kilka minut.
4. W misce mieszamy roztrzepane jajka, śmietanę, ser, odsączone i ostudzone grzyby i doprawiamy.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki ugniatamy je lub rozwałkowujemy w foremce do tarty o średnicy 25 cm.
6. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy około pół godziny.
7. Ciasto na tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 200ºC.
8. Na podpieczone ciasto wlewamy przygotowany farsz grzybowy.
9. Pieczemy 30 minut w 200ºC.
Omlet z grzybami
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka grzybów leśnych
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Grzyby czyścimy i gotujemy w garnku 10 minut.
2. Jajka roztrzepujemy z mąką i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, natkę pietruszki i ostudzone grzyby.
3. Całość wylewamy na patelnię, na której rozpuściliśmy masło.
4. Smażymy, aż omlet się zetnie.
5. Po usmażeniu podajemy posypany natką pietruszki.
Makaron z grzybami i boczkiem
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 300 g grzybów
- 200 g boczku wędzonego
- 1 czerwona cebula i 1 biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- 100 ml śmietanki 18 proc. (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Oczyszczone grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
2. Grzyby smażymy na oliwie z oliwy.
3. Usmażone grzyby wykładamy z patelni.
4. Na tej samej patelni smażymy pokrojony wędzony boczek
5. Do zarumienionego boczku dodajemy czerwoną i białą cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i tymianek.
6. Dodajemy z powrotem grzyby i doprawiamy sola i pieprzem.
7. Jeśli lubimy czuć wyraźny smak sosu to dodajemy 100 ml śmietany 18 proc.
8. Wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną pietruszką.
Kluski nadziewane kurczakiem i grzybami
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 5 surowych ziemniaków
- 2 ugotowane udka kurczaka
- mąka ziemniaczana
- sól i pieprz biały do smaku
- garść suszonych leśnych grzybów
- 3 łyżki smalcu lub oliwy
- pietruszka
Przygotowanie:
1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż będą miękkie.
2. Kurczaka obieramy i drobno kroimy z ugotowanymi grzybami.
3. Całość smażymy na smalcu lub oliwie i studzimy.
4. Surowe ziemniaki trzemy na tarce.
5. Przez sitko lub gazę odsączamy ziemniaki z płynu.
6. Po kilku minutach z soku zbieramy skrobię a resztę wylewamy.
7. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy i dodajemy 1/4 część mąki.
8. Całość mieszamy ze skrobią i startymi ziemniakami i wyrabiamy.
9. Na niewielką ilość ciasta nakładamy farsz i zawijamy go do środka.
10. Uformowane w dowolny kształt kluski gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut.