Wigilijny wieczór to wyjątkowa chwila w roku. W tym dniu zasiadamy do rodzinnej wieczerzy i wspólnie rozpoczynamy świętowanie Bożego Narodzenia. Wigilijne zwyczaje różnią się jednak w zależności od regionu, w którym mieszkamy. Choć na przestrzeni lat zmieniały się i przeplatały ze względu na migrację i wpływ mediów, to wiele charakterystycznych elementów pozostało niezmiennych. Odkryjcie najpiękniejsze tradycje z różnych stron Polski.

1Mazowsze

boże narodzenie
Wigilijne zwyczaje na Mazowszu. Fot. Shutterstock

Wigilijne zwyczaje, które dziś panują w różnych częściach Polski, wywodzą się z dawnych tradycji. Na Mazowszu przygotowania do uroczystej wieczerzy rozpoczynały się wiele miesięcy wcześniej. Gospodynie gromadziły składniki niezbędne do przygotowania ulubionych potraw np. suszone śliwki, orzechy, jabłka, grzyby, kapustę czy miód. Kilka dni przed wigilią w domach ustawiano choinkę, na której wieszano ozdoby ze słomy, jabłka czy pierniki. Co ciekawe, jeszcze zanim w polskich domach pojawiła się choinka, na Mazowszu w kątach izby stawiano snopy niewymłóconego zboża, udekorowane światami, czyli ozdobami wykonanymi z opłatka o różnorodnych kształtach.

Wigilijne potrawy stawiano na stole, na którym kładziono słomę i przykrywano ją białym obrusem. Ilość dań uzależniona była od zamożności. Na włościańskim stole stawiano ich 3, 5 lub 7 a na dworach szlacheckich królowało 12 potraw wigilijnych. W tym regionie Polski wigilia połączona była z Zaduszkami. Nawiązuje do tego popularny dziś zwyczaj pozostawiania miejsca dla zbłąkanego wędrowca, który jeszcze na początku XX wieku związany był z przybyciem na wieczerzę zmarłych osób z rodziny. Dawniej jadano potrawy z jednej miski, dlatego symbolicznie pozostawiano łyżkę, którą dusze naszych bliskich mogły posilić się i biesiadować razem z nami.

Na Mazowszu na stole tradycyjnie pojawiają się postne potrawy. Dawniej najczęściej podawano kapustę gotowaną z grzybami lub grochem i kluski formowane w dłoniach. Do dziś popularne są dania z makiem, które w dawnych wierzeniach były strawą istot z zaświatów. Dziś, w wielu mazowieckich domach, znajdziemy kluski z makiem, makowiec czy pierogi z makiem. Ciekawą potrawą podawaną w okolicach Płocka była zupa grzybowa na zakwasie z kapusty kiszonej. Na stole znajdziemy także ryby, kompot z suszu, dania z jabłek i orzechów.

Poprzedni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here