Kuchnia śląska jest odłamem polskiej kuchni charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków. Jest fuzją zagranicznych wpływów z Polski, Niemiec, Austrii oraz Czech. Za najbardziej charakterystyczne danie uważa się roladę z modrą kapustą i kluskami śląskimi. Kuchnia śląska ma jednak do zaoferowania znacznie więcej. W celu ochrony i podtrzymania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego, w 2012 roku powstał szlak kulinarny śląskie smaki. Czym jest i co na nim na Was czeka? Sprawdźcie.

Jedyny taki szlak kulinarny

kuchnia śląska szlak kulinarny śląskie smaki
Kaczka z modrą kapustą. Fot. Shutterstock

Śląska Organizacja Turystyczna w ramach promowania kuchni śląskiej od wielu lat organizowała festiwal Śląskie Smaki. W 2012 roku postanowiono rozszerzyć działalność i tak właśnie powstał szlak kulinarny Śląskie Smaki. Zrzesza on restauracje i lokale gastronomiczne, które serwują tradycyjne śląskie potrawy. Przygotowywane są według tradycyjnych receptur i najwyższej jakości składników. Obecnie na szlaku znajduje się kilkadziesiąt lokali gastronomicznych. Restauracje, które biorą udział w projekcie są oznaczone logiem szlaku.

Wszystko co najlepsze w jednym miejscu

kuchnia śląska szlak kulinarny śląskie smaki
Pyszna śląska rolada. Fot. Shutterstock

Kuchnia śląska jest bardzo różnorodna i ceniona w całej Polsce. To najbardziej rozpoznawalny odłam polskiej kuchni. Najbardziej znane potrawy to rolada, kluski śląskie, modra kapusta, krupniok, żur śląski oraz karminadle – kotlety mielone z mięsa wieprzowego. Produktami, które często pojawiają się w kuchni śląskiej są kaczka i gęś.

Szlak kulinarny Śląskie Smaki jest uzupełnieniem oferty turystycznej regionu. Pełną listę restauracji znajdujących się na szlaku wraz z potrawami, które serwują można sprawdzić na oficjalnej stronie projektu.

Kuchnia śląska jest różnorodna

kuchnia śląska szlak kulinarny śląskie smaki żur
Kuchnia śląska to również pyszny żur. Fot. Shutterstock

Chociaż powszechnie przyjęło się nazewnictwo kuchni tego regionu jako kuchnia śląska, to jest to kwestia o wiele bardziej złożona. W ramach szlaku polecane są różnorodne kuchnie województwa śląskiego – śląska, jurajska, zagłębiowska oraz beskidzka. Śląska Organizacja Turystyczna planując powstanie szlaku kulinarnego chciała pokazać m. in różnorodność kulinarną regionu. Dzięki takiej promocji regionu, odwiedzający mogą się dowiedzieć, że województwo śląskie ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko kluski czy modrą kapustę znaną nie tylko w Polsce ale i na świecie.

A może macie ochotę na rogale świętomarcińskie – zgadliśmy?

Rogale świętomarcińskie (PRZEPIS) – boski wypiek, nie tylko na 11 listopada