Strona głównaTop 10Ciekawe restauracje we Wrocławiu, gdzie zdecydowanie warto zjeść (Top 9)

Ciekawe restauracje we Wrocławiu, gdzie zdecydowanie warto zjeść (Top 9)

W stolicy Dolnego Śląska bez wątpienia można smacznie zjeść. Skupimy się na restauracjach w centrum Wrocławia. Większość z nich to luksusowe lokale, ale nie brakuje tutaj miejsc z przystępnymi cenami. Nie sposób jednoznacznie i obiektywnie wybrać najsmaczniejszych, ale oto 9 ciekawych restauracji we Wrocławiu, do których warto zajrzeć z różnych powodów.

Acquario

Okoń morski z dashi Restauracja Acquario
Okoń morski z dashi. Fot. Restauracja Acquario

Restauracja Acquario mieści się przy ul. Heleny Modrzejewskiej, w nadbudówce na dachu hotelu Monopol. To jedna z najbardziej ekskluzywnych restauracji we Wrocławiu, ale zdecydowanie warto tam zajrzeć choć raz w życiu. Acquario specjalizuje się w rybach i owocach morza.

Restauracja serwuje menu degustacyjne, czyli małe porcje dań stanowiących komponujący się ze sobą zestaw. Składa się on z czterech, sześciu lub ośmiu potraw przygotowanych przez szefa kuchni. Karta zmienia się co miesiąc i oparta jest o sezonowe produkty. Serwowane jest tam doskonałe wino. Cena menu degustacyjnego zaczyna się od 160 zł za zestaw 4 dań, z winem 280 zł.

Przystań i Marina

Restauracja Przystań, w tle Uniwersytet Wrocławski
Restauracja Przystań, w tle Uniwersytet Wrocławski. Fot. Restauracja Przystań

Naprzeciwko gmachu głównego Uniwersytetu Wrocławskiego mieszczą się restauracje Przystań i Marina. Obie są godne polecenia, więc można je zestawić wspólnie, a znajdują się przy tej samej ulicy: Księcia Witolda, dosłownie w jednym budynku.

Można tam napić się kawy z widokiem, można zjeść cały obiad biznesowy, jak i romantyczną kolację. Obie restauracje nadają się idealnie na wszystkie okazje. Może poza luźnym i głośnym spotkaniem z przyjaciółmi przy piwie.

W Marinie i Przystani szefowie kuchni przygotowują menu sezonowe oraz komponują zestawy obiadowe na specjalne wydarzenia. Zawsze świetnie wychodzą tam dania mięsne i rybne. Trudno nam jednoznacznie wybrać jedną z nich. Warto skosztować pysznych dań w obu siostrzanych restauracjach, najlepiej w towarzystwie lampki wina.

Targowa

restauracja targowa wrocław
Wejście do Targowej. Fot. Targowa – Craft Beer and Food

Tym razem proponujemy restaurację, która w zasadzie jest pubem serwującym także dania. Popisowe są pierogi ruskie, które bardzo polecamy. Nie są najtańsze w mieście, ale mogą konkurować o miano najsmaczniejszych. Porcja jest bardzo duża. Uwielbiamy też golonkę w piwie, która w smaku jest przepyszna i wydaje się zaskakująco lekka.

Podstawą w Targowej jest jednak piwo kraftowe. To jeden z najbardziej znanych wrocławskich multitapów, czyli pubów serwujących różne rodzaje piwa „z kija” (beczkowanego).

Warto zdać się na sugestie obsługi, zwłaszcza przy wyborze piwa. Karta jest niezawodna, cokolwiek wybierzecie, będzie się dobrze komponowało z piwem i z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe.

Jak sugeruje nazwa, restauracja mieści się w Hali Targowej przy ul. Piaskowej we Wrocławiu, w pobliżu mostu Piaskowego prowadzącego na wyspę Piasek oraz bulwaru Xawerego Dunikowskiego.

Dinette

Wnętrze restauracji Dinette Wrocław
Wnętrze restauracji. Fot. Dinette Wrocław

Jeśli macie ochotę na niebanalne śniadanie, warto wybrać Dinette. Lokalizacja w samym centrum przy pl. Teatralnym sprawia, że łatwo tam trafić, a menu że nie chce się wychodzić.

Wybór śniadań jest ogromny, od tradycyjnego English breakfast po gofry z syropem klonowym. Czasami trzeba sekundę poczekać, aż obsługa wskaże wolny stolik. Jest to jednak podyktowane popularnością tego miejsca. Kuchnia jest chwalona i bardzo smaczna, a wybór na tyle duży, że z pewnością możemy polecić to miejsce.

Dinette jest otwarte do godziny 23, nie oferuje oczywiście samych śniadań. Można znaleźć tu także bardziej wykwintne dania, m.in. na bazie mięs, ryb i owoców morza rzadziej dostępnych w innych restauracjach. Druga lokalizacja tego lokalu została otwarta w Sky Tower.

La Maddalena

Tarta migdałowa Restauracja La Maddalena
Tarta migdałowa. Fot. Restauracja La Maddalena

Przez niektórych nazywana perełką na kulinarnym wrocławskim szlaku La Maddalena to klimatyczna restauracja, która do niedawna znajdowała się przy ul. Włodkowica 9 w samym centrum. Obecnie przeniosła się do innej, prominentnej lokalizacji przy ulicy Pomorskiej 1 z widokiem na rzekę i budynek Uniwersytetu. Niezależnie od lokalizacji możemy się zgodzić z tym wyróżnieniem: serwowane tam dania mają w sobie coś niezwykłego. Od razu dostrzega się przyjazny wystrój tego miejsca, które jest eleganckie i zadbane.

Nie zjemy tam nic zwykłego. Każda potrawa ma choć jeden interesujący dodatek, dzięki któremu zapamiętamy to miejsce na dłużej. Zupa z kasztanów cieszy się niemałą popularnością, ale prawdziwy koncert smaków to drugie dania obiadowe. W La Maddalenie wiedzą, jak przyrządzić wykwintne mięsa i jak szanować drogie składniki.

Naszym zdaniem nie jest to restauracja z tak przystępnymi cenami, by stołować się tam codziennie, ale zdecydowanie warto zajrzeć tam podczas wizyty we Wrocławiu.

Campo

Wnętrze restauracji Campo Modern Grill, Wrocław
Wnętrze restauracji. Fot. Campo Modern Grill, Wrocław

To najnowsza z wszystkich restauracji w naszym zestawieniu, a już zdobyła ogromne pochwały. Campo Modern Grill znajduje się w białym obłym charakterystycznym budynku Ovo przy Galerii Dominikańskiej. Serwuje prawdziwe argentyńskie steki i inne dania kuchni południowoamerykańskiej. Steki są sprowadzane z rejonu 400 km od Buenos Aires.

Można zjeść tu tatar z argentyńskiej polędwicy albo ciekawe tapas, ale jednak steki dominują w menu. Co ciekawe mimo długiej drogi, jaką przebywa mięso, ceny są naprawdę przystępne. A jeśli ktoś jest wegetarianinem, może zamówić stek z kalafiora.

Miś

To może coś z zupełnie innej beczki. Miś to najbardziej znany bar mleczny we Wrocławiu. Jeśli chcecie zjeść prosto, po polsku, a przede wszystkim tanio, musicie tu zajrzeć. Miś ma zupy za kilka złotych, pyszne pierogi, placki ziemniaczane, schabowego z tłuczonymi ziemniaczkami i buraczkami, różne rodzaje mięs oraz wiele, wiele innych dań, które znamy z babcinego domu.

Na pewno znacie bary mleczne. Kto nie lubi w nich jadać? Mają swój niepowtarzalny klimat. Warto korzystać z takich miejsc zanim znikną. Niedawno został zamknięty bar mleczny Jacek i Agatka we Wrocławiu. W Misiu nadal można za kilka złotych najeść się i wyjść nie tylko zadowolonym, ale wręcz mile połechtanym typowo polskimi tradycyjnymi smakami przypominającymi dzieciństwo.

Whiskey in the Jar

Stek t-bone Restauracja Whiskey in the Jar Wrocław
Stek t-bone. Fot. Restauracja Whiskey in the Jar, Wrocław

To jedna z nowszych restauracji w zestawieniu, znajdująca się przy samym Rynku. Mimo takiej lokalizacji nie ma wygórowanych cen za oferowane dania. A są to przede wszystkim pyszne amerykańskie steki. Oprócz tego że to restauracja, powoli staje się kultowym miejscem spotkań przy piwie. Zarówno dla par, jak i na przykład grup przyjaciół, którzy chcą po męsku wrzucić sobie na ruszt kawał mięcha.

Porcje są duże, na pewno każdy się nimi naje. Stek warto zamówić na kamieniu. Przepyszne są też żeberka. Wszystko to idealnie komponuje się z piwem. Whiskey in the Jar to opcja dla tych, którzy chcą zamówić treściwy posiłek doskonałej jakości.

Siesta Trattoria

Ośmiornica Restauracja Siesta Trattoria Wrocław
Ośmiornica. Fot. Restauracja Siesta Trattoria, Wrocław

Szukacie wyśmienitej włoskiej kuchni we Wrocławiu? Siesta Trattoria położona jest przy ul. Ślicznej, 5 minut drogi samochodem na południe od dworca głównego. To co prawda najbardziej oddalona od centrum restauracja w naszym zestawieniu, ale zdecydowanie warta polecenia.

Pizze są tu prawdziwie włoskie: na cienkim cieście, z pysznym sosem pomidorowym i przyprawianą po domowemu oliwą. Zwykła margherita zachwyca, tak jak czaruje w najlepszych restauracjach we Włoszech: po tej minimalistycznej wersji pizzy można poznać, czy kucharze wiedzą, co robią. W Sieście wiedzą to doskonale.

Mozzarella di bufala jest mozzarellą di bufala, szynka parmeńska prawdziwą szynką parmeńską, a parmezan prawdziwym parmezanem. Nie znajdziecie tu podróbek. Nikt tu nie oszukuje klienta, a właścicielka doskonale zna prawdziwe smaki Italii dzięki zgłębianiu ich magii w samych Włoszech.

Warto spróbować także różnych rodzajów pasty, na przykład tagliatelle z owocami morza, jak również zapytać o danie dnia. Restauracja serwuje warte polecenia dobre wino, komponujące się zarówno z daniami głównymi jak i deserem. Pewnie zamówicie coś słodkiego, nawet gdy nie będziecie mogli nic zmieścić. Polecamy tiramisu.

Ceny są przystępne, wystrój bardzo ciepły i zachęcający do przesiadywania godzinami. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.

Weronika Skupin
Weronika Skupin
Redaktor serwisu PolskaZachwyca.pl, która z pasją odkrywa i opisuje kolejne piękne miejsca w Polsce. Częściej wybiera plecak, hostel i eskapady w nieznane miejsca, niż walizkę, hotel i zorganizowane wycieczki. Wieloletnia dziennikarka prasowa. Jest saunamistrzem i startuje w zawodach saunowych. Odpręża się czytając książki, w wolnych chwilach biega. Uwielbia gry planszowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

NAJPOPULARNIEJSZE