Czego trzeba spróbować będąc w Tatrach? Kuchnia góralska, a konkretnie podhalańska ma swoje wyjątkowe specjały. Przedstawiamy Wam przysmaki, które będą idealne po długiej wędrówce po górach.

1Oscypek

Oryginalny oscypek
Oryginalny oscypek ma wrzecionowaty kształt – kuchnia góralska. Fot. Shutterstock

Oscypka zdecydowanie trzeba spróbować choć raz w życiu, ale tego oryginalnego, niepodrabianego. Jak rozpoznać ten prawdziwy? Ma wrzecionowaty podłużny kształt jak na obrazku. Sprzedawany jest w określonych miesiącach przez certyfikowanych sprzedawców.

Jak nie dać się nabrać? Podpowiadamy: Oscypek – po czym poznać prawdziwy?

Poprzedni
Poprzedni artykułTop 10 krajobrazów w Polsce zapierających dech w piersiach
Następny artykułFerie po królewsku – takich ferii nie zapomnisz!
blank
Redaktor serwisu PolskaZachwyca.pl, która z pasją odkrywa i opisuje kolejne piękne miejsca w Polsce. Częściej wybiera plecak, hostel i eskapady w nieznane miejsca, niż walizkę, hotel i zorganizowane wycieczki. Wieloletnia dziennikarka prasowa. Jest saunamistrzem i startuje w zawodach saunowych. Odpręża się czytając książki, w wolnych chwilach biega. Uwielbia gry planszowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here