Strona głównaTop 10Najciekawsze restauracje w Polsce – serwują wyborne dania i niezapomniane wrażenia (Top 10)

Najciekawsze restauracje w Polsce – serwują wyborne dania i niezapomniane wrażenia (Top 10)

Najciekawsze restauracje w Polsce to nie tylko te najsmaczniejsze, ale również wyróżniające się lokalizacją, czy sposobem podawania dań. W tym zestawieniu znajdziecie 10 zupełnie różnych restauracji, do których naprawdę warto zajrzeć.

Cafe La Ruina & Raj

Raj to zdecydowanie ciekawe miejsce. Kuchnia w nim opiera się o przepisy przywożone przez właścicieli lokalu z różnych zakątków świata, a że małżeństwo uwielbia wojaże, jest w czym wybierać. W Raju można zjeść głównie dania kuchni azjatyckiej, ale też europejskiej, afrykańskiej, południowoamerykańskiej i północnoamerykańskiej, gdzie właściciele odbyli swoją ostatnią podróż. Obok oryginalnych, wiernie odtworzonych dań, są też te bardziej autorskie, wszystkie z dobrej jakości składników. Menu dzieli się na stałe, z którego można wybrać np. pad thai, zupę pho czy tajskie curry oraz na tzw. dania spod lady, które zmieniają się co jakiś czas. Wśród nich pojawiają się takie przysmaki jak marokański tajine, różne kanapki (np. burger pad thai) lub rosyjskie pielmieni. Ceny dań najczęściej oscylują wokół 30 zł i są to porządne porcje. W knajpie są do wyboru także kraftowe piwa oraz desery, a w kawiarni obok można wypić kawę z dalekich zakątków świata.

Adres: Święty Marcin 34, Poznań.

Stół na Szwedzkiej

Sami siebie nazywają kulinarną perłą Wrocławia i jest to doprawdy niespotykana restauracja, bowiem… nie ma w niej menu! Za to, wybierając się do Stołu na Szwedzkiej musimy mieć dobrze określone smaki, które lubimy i wiedzieć na co mamy ochotę. Na miejscu rozmawiamy z szefem kuchni, Grzegorzem Firkowskim, który z resztą kucharzy obmyśla specjalne dla nas posiłki, powstające w ciągu 20-30 min. Wszystko działa na zasadzie płynnej komunikacji. W kuchni używane są zarówno lokalne produkty, jak i te bardzo egzotyczne, jak mięso strusia, kangura, rzadkie ryby, azjatyckie grzyby i inne. Także ceny dań są do ustalenia, wszystko zależy od tego jakie składniki zostaną użyte i na ile talerzy mamy ochotę. Warto wcześniej dokonać rezerwacji, restauracja ma tylko 20 miejsc.

Adres: Szwedzka 17a, Wrocław.

Dinner in the sky

Jest to sieć restauracji funkcjonujących na całym świecie na zasadzie franczyzy, która powstała w Belgii. Wyróżnia się tym, że kawę czy trzydaniowy posiłek możemy spożyć 55 m nad ziemią! Dinner in the sky przemieszcza się po polskich miastach takich jak Wrocław, Warszawa, Białystok czy Łódź i zawsze zostaje na weekend. Sposobów spędzenia czasu na podniebnym podeście jest kilka. Najtańszą opcją, i zarazem najkrótszą, jest kawa, herbata lub lampka alkoholu za 183 zł za osobę. Bardziej rozbudowaną jest trzydaniowy wykwintny obiad składający się z przystawki, dania głównego oraz deseru, co kosztuje 389 zł za osobę i trwa ok. godziny (ceny podane na podstawie wizyty platformy we Wrocławiu tego roku).

Restauracje typu Hot pot

Hot pot są to restauracje inspirowane chińskimi knajpami, gdzie danie przygotowujesz sobie sam. Na stołach są specjalne dziury, gdzie wkłada się garnki, a od spodu bulion podgrzewa płyta indukcyjna. Do przyrządzenia dostaje się wybrane przez siebie dodatki mięsne, warzywne czy owoce morza: co dusza zapragnie. Niektóre miejsca oferują uproszczoną wersję, czyli palnik z garnkiem, jednak nadal jest to bardzo ciekawa i nietypowa forma spędzenia czasu i jedzenia. Nie ma jeszcze zbyt wielu restauracji tego typu w Polsce, ale ich popularność ciągle rośnie. Na razie można tak zjeść w Shabu Shabu przy ul. Mokotowskiej 27 w Warszawie (ceny w granicach kilku złotych za bulion i każdy dodatek), czy w Tang Hotpot przy ulicy Franciszka Klimczaka 15/U9 również w Warszawie (10-20 zł za bulion, a za każdy dodatek od kilku do kilkunastu złotych).

Dine in the dark

Dine in the dark, czyli kolacja w ciemności, o której zapewne słyszało już wielu. Pomysł oryginalnie wywodzi się z Litwy, a dziś jest projektem międzynarodowym. Ideą jest oczywiście pozbawienie gości zmysłu wzroku i wyostrzenie pozostałych. Menu nigdy nie jest nam znane szczegółowo, można jedynie wybrać posiłek mięsny, rybny lub wegetariański. Częścią przygody jest zgadywanie i odkrywanie smaków na talerzu. Są dostępne także różne warianty: zwykły, VIP, z muzyką na żywo, degustacja wina lub piwa. W zależności od opcji, którą wybierzemy i ilości osób, ceny kształtują się w granicach od ok. 110 do 380 zł. W Warszawie jest to restauracja Borpince przy ul. Zgoda 1, w Poznaniu Bulwar na Starym Rynku 37, we Wrocławiu Inspiracja na Placu Solnym 16, w Łodzi Farina Bianco na al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 14, w Gdańsku Piwnica Rajców przy ul. Długi Targ 44, w Krakowie Piwnica Pod Kominkiem przy ul. Brackiej 13, a w Katowicach jest to Zaklęty Czardasz przy ul. Kopernika 9. Każda z restauracji ma swój własny niepowtarzalny styl oraz rodzaj kuchni.

Raj w Niebie

Kto z nas nigdy nie marzył o wakacjach na Hawajach? Teraz nie musimy jechać daleko, by choć częściowo posmakować rajskiej wyspy, bowiem w Warszawie została otwarta pierwsza w Polsce hawajska restauracja. W karcie można znaleźć dania oznaczone jako tradycyjne hawajskie oraz takie jedynie inspirowane tą kuchnią. Podstawą są jednak owoce, takie jak mango, ananas, banany i inne, świeże warzywa, ryby, owoce morza i glony. Część potraw jest podobna do kuchni azjatyckiej, ale z całą pewnością zjecie tam lekkostrawnie. Przez cały dzień dostępne są również śniadania. Ceny wahają się w granicach 20-30 zł.

Adres: Nowy Świat 21, Warszawa.

Czyli Żurawia 45

Jest to restauracja z tradycyjnym włoskim jedzeniem, lecz nowoczesna, a wręcz innowacyjna. Do składania zamówień używa się tam dotykowych paneli na stołach, które dodatkowo służą do kreowania własnej pizzy. Można wybierać od sosu po dodatki, jednak będą to składniki typowo włoskie, jak różne sery, zioła, wędliny i oliwy. Oprócz tego można zamówić bruschetty, desery, sałaty i makarony. Panelu można użyć w każdej chwili, by domówić pozycję z menu lub przywołać kelnera. Restauracja oferuje jeszcze różnego rodzaju wieczorki tematyczne, czy występy z cyklu „CZYLI live”. Ceny w granicach 20-30 zł.

Adres: Żurawia 45, Warszawa.

Kura Warzyw

Ten lokal serwuje… kebaby. Jednak nie są to dobrze znane nam z nocnych wojaży kebaby o podejrzanej jakości, a takie inspirowane słynnym Mustafą z Berlina. Na ten kebab składa się maślana buła (można zamienić na tortillę czy talerz), mięso z udek kurczaka, warzywa, zarówno świeże jak i smażone, przyprawy, ser owczy, sok z cytryny oraz sosy – habanero, chilli, ziołowy, curry, czosnkowy, orzechowy, jalapeno oraz różne pasty. Zamiast kurczaka można także zamówić cielęcinę, która faktycznie jest dobrej jakości cielęciną. Oprócz klasycznej wersji dostępna jest taka z czerwoną kapustą i prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz wersja z salsą mango i pastą orzechową. Do oferty weszły również kebaby z mięsem wołowym lub baranim, jest także opcja dla wegetarian. Ceny 10-20 zł.

Adresy: Wrocławska 20 oraz Foodhall na Dworcowej 1, Poznań, Dąbrowskiego 15a, Warszawa.

Wierzynek

Restauracja uważana za najstarszą w Polsce obok Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu. Została założona przez Kazimierza Książka w 1945 r., jednak kulinarne tradycje tego miejsca sięgają już 1364 r., kiedy to została wydana najsłynniejsza w Polsce uczta. Została ona wyprawiona przez kupca Mikołaja Wierzynka z okazji ślubu wnuczki Kazimierza Wielkiego z Karolem IV Luksemburczykiem i przybyło na nią wiele najważniejszych osobistości średniowiecznej Europy. Dziś można tam spróbować kunsztownych dań kuchni polskiej tworzonych z najlepszych produktów oraz wykwintnych alkoholi. A i poczuć można się królewsko, gdyż wystrój miejsca utrzymany jest w gustownym szyku pałacowych sal. Ceny także utrzymane są na wysokim poziomie: od 40 zł za zupy, po 100-200 zł za danie główne. Najdroższą pozycją w menu jest jednak przystawka – 420 zł za kawior astrachański. Warto jednak raz w życiu uczcić nasze święto w takim luksusowym, historycznym miejscu.

Adres: Rynek Główny 16, Kraków.

Czytaj także: Piwnica Świdnicka – najstarsza restauracja w Europie

Ceviche bar by Martin Gimenez Castro

Pierwsza w Polsce restauracja skupiona na ceviche, założona przez zwycięzcę pierwszej polskiej edycji Top Chefa w 2015 r. Ceviche jest to znane danie kuchni Ameryki Południowej, polegające na „gotowaniu na zimno” ryb i owoców morza, czyli marynowaniu ich mięsa w soku z cytrusów. Oprócz różnych wariantów tego dania, w karcie znajdują się także inne specjały południowoamerykańskiej kuchni, np. lorco (gęsta, mięsna zupa z ciecierzycą), czy empanadas z mięsem (smażone pierożki). Cały lokal charakteryzuje się nowoczesnym wystrojem oraz otwartą kuchnią, a do każdego zamówienia otrzymuje się miseczkę nachosów i pieczonych batatów. Ceny od ok. 20 zł w górę.

Adres: Twarda 2/4, Warszawa.

Czytaj także: Ciekawe restauracje we Wrocławiu, gdzie zdecydowanie warto zjeść (Top 9)

Weronika Skupin
Weronika Skupin
Redaktor serwisu PolskaZachwyca.pl, która z pasją odkrywa i opisuje kolejne piękne miejsca w Polsce. Częściej wybiera plecak, hostel i eskapady w nieznane miejsca, niż walizkę, hotel i zorganizowane wycieczki. Wieloletnia dziennikarka prasowa. Jest saunamistrzem i startuje w zawodach saunowych. Odpręża się czytając książki, w wolnych chwilach biega. Uwielbia gry planszowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

NAJPOPULARNIEJSZE