Festiwal grzybów, oscypka, a nawet… śliwowicy. W Polsce mamy naprawdę ciekawe imprezy kulinarne. Ciężko zdecydować, która zaskakuje najbardziej. Sprawdźcie, na które festiwale kulinarne w Polsce warto się wybrać.

1Oscypek Fest

Oryginalny oscypek
Oryginalny oscypek ma wrzecionowaty, a nie walcowaty kształt. Powinien przypominać dwa połączone podstawami stożki. Fot. Shutterstock

Już sama nazwa tego festiwalu brzmi obiecująco. Oscypek Fest to nie tylko święto tego charakterystycznego dla Podhala sera. Tu spróbujecie również wielu potraw regionalnych związanych z polskimi górami. Nie zabraknie kwaśnicy, placka po zbójnicku czy bryndzy. Podczas pierwszej edycji imprezy wyprodukowano największy na świecie ser pasterski ważący 7,5 kg. Oscypek Fest odbywa się w lipcu w Żywcu.

Oryginalny oscypek ma wrzecionowaty, a nie walcowaty kształt. Serek powinien mieć od 17 do 23 cm długości i ważyć od 60 do 80 dkg. Sprzedają go jedynie certyfikowani bacowie. Ser może być wyrabiany tylko i wyłącznie od maja do września, a sprzedawany do końca października. Jeśli trafiamy w Zakopanym na oscypek np. w grudniu – to nie jest prawdziwy oscypek.

Czytaj więcej: Oscypek – po czym poznać prawdziwy? 

Poprzedni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here