Każdy region Polski ma swoje niezwykłe potrawy. Nie sposób wymienić wszystkich, nawet nie będziemy próbować! To zaledwie mała przystawka przed bogatą kartą polskich dań, ale warto po nią sięgnąć. Oto szczególne potrawy regionalne, których powinieneś skosztować.

1Pierogi ruskie: tradycyjnie z Kresów

Pierogi ruskie to potrawa kuchni kresowej. Fot. Shutterstock

Pierogi ruskie zna każdy, ale choć dziś serwuje się je w całym kraju, pochodzą z Kresów Wschodnich. Z Rosją nie mają nic wspólnego poza nazwą, która tak naprawdę wzięła się od Rusi (konkretnie Rusi Czerwonej, czyli Galicji).

Według niektórych najlepsze ruskie to te oblane zasmażką z cebulą i boczkiem, dla innych najpyszniejsze są te odsmażane następnego dnia.

Więcej o pierogach znajdziecie tutaj: Pierogi ciekawostki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here