Każdy region Polski ma swoje niezwykłe potrawy. Nie sposób wymienić wszystkich, nawet nie będziemy próbować! To zaledwie mała przystawka przed bogatą kartą polskich dań, ale warto po nią sięgnąć. Oto szczególne potrawy regionalne, których powinieneś skosztować.
Pierogi ruskie: tradycyjnie z Kresów
Pierogi ruskie zna każdy, ale choć dziś serwuje się je w całym kraju, pochodzą z Kresów Wschodnich. Z Rosją nie mają nic wspólnego poza nazwą, która tak naprawdę wzięła się od Rusi (konkretnie Rusi Czerwonej, czyli Galicji).
Według niektórych najlepsze ruskie to te oblane zasmażką z cebulą i boczkiem, dla innych najpyszniejsze są te odsmażane następnego dnia.
Więcej o pierogach znajdziecie tutaj: Pierogi ciekawostki
Oscypek
Oscypek – czy też oszczypek, jak bywa nazywany, to prawdziwa wizytówka Podhala. Ten wędzony ser został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a także unijną listę produktów regionalnych. Oryginalny oscypek musi spełniać restrykcyjne wymogi.
Prawdziwy oscypek ma wrzecionowaty kształt, odpowiednią wagę, produkowany jest w określonych miesiącach i z określonego mleka. Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj także: Po czym poznać prawdziwy oscypek
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie to tradycyjny wielkopolski wypiek. 11 listopada, czyli w dzień świętego Marcina, poznaniacy i turyści tłumnie wyruszają do lokalnych cukierni by delektować się tym niepowtarzalnym rogalem. O tym, jak powstały, co mają wspólnego z kościołem i ile ton rogali zjadamy przez cały rok przeczytacie w tekście, gdzie znajdziecie także sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie. Wypróbowaliśmy go sami.
Zobacz: Przepis na rogale świętomarcińskie
Rolada z kapustą i kluskami śląskimi
Śląska rolada z modrą kapustą i kluskami to tradycyjne danie, które jada się nie tylko od wielkiego święta. Ślązacy kochają to połączenie, choć oczywiście mają wiele innych regionalnych smakołyków.
Na Śląsku spożywa się dużo potraw mącznych (takich jak różne kluski) i mięsnych (kochają m.in. golonkę i krupnioki), a także zup. To jednak rolada zawijana z grzybami i podawana z czerwoną czyli modrą (a właściwie modro) kapustą i kluskami, króluje na stołach,
Racuchy opolskie
W woj. opolskim chętnie jada się racuchy. Przepis na to tradycyjne regionalne danie zawiera jednak… cebulę. Wielu z nas kocha racuchy na słodko, z posiekanymi jabłkami dodanymi do ciasta i posypką z cukru pudru. Na Opolszczyźnie to danie jada się też w wersji na słono.
Bigos wielkopolski ze śliwką
Kapusta kiszona, mięso i przyprawy – to najprostszy przepis na bigos. Wśród przypraw nie może zabraknąć pieprzu i liści laurowych. Ale dziś mało kto podaje bigos bez dodatku leśnych grzybów. Najczęściej do kiszonej kapusty dodaje się też świeżej.
Gospodyni, która chce uszlachetnić tę smaczną polską potrawę, może podlać bigos winem. Niektórzy też dodają do niego śliwki. Wielkopolski bigos ze śliwkami obowiązkowo musi mieć też czosnek, majeranek, grzyby, kiełbasę i kawałki mięsa a czasami wino.
Czytaj więcej: Bigos czyli narodowa potrawa
Kwaśnica
Na Podhalu koniecznie trzeba spróbować kwaśnicy. To idealny początek doskonałego obiadu. Na drugie możecie zamówić np. jagnięcinę ze świeżymi grzybami, pycha!
Ta tradycyjna, góralska zupa powstaje z kapusty kiszonej z dodatkiem soku z kapusty kiszonej i mięsa. Zupę podaje się z chlebem lub ziemniakami. Kwaśnica w smaku jest bardzo kwaśna. Ta jednogarnkowa potrawa z regionu Żywiecczyzny, dawniej gotowana była podczas świniobicia, które było ogromnym wydarzeniem dla całe wsi. Była to okazja do sąsiedzkich spotkań i rozmów przy talerzu pysznej zupy. Dziś danie stanowi pyszny i codzienny posiłek górali.
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie, to tradycyjna potrawa Warmii i Mazur. Dodaje się do niej także cebulę i sok z cytryny. Jest to sycące danie, dobre na chłodniejsze dni, w dodatku dość proste i szybkie w przygotowaniu. Na początek podgotowaną kiełbasę wystarczy wrzucić do wrzącego piwa, a to już prawie cały przepis.
Jajecznica z pokrzywami
Jajecznica z pokrzywami? Warto spróbować! Tak niecodzienne połączenie odkryli nasi krajanie w Małopolsce. Jest to regionalna potrawa w tamtej okolicy.
Sukces tkwi w dobrym doborze składników. Do jajecznicy w tym wydaniu dodaje się bardzo młode pędy pokrzyw. Należy je najpierw poddusić na patelni, a dopiero potem dodać jaja.
Najlepsza ryba? Podobno… w Bieszczadach
Nie jedliśmy ryb we wszystkich polskich knajpach, ale za najlepszego pstrąga w polskich Bieszczadach, uchodzi ten w Terce i naszym zdaniem słusznie. W pobliżu Jeziora Solińskiego znajduje się smażalnia, która serwuje go od lat. Świeżą rybę zjemy tu już za kilkanaście złotych. W sezonie należy się jednak liczyć z kolejkami. Wieść o pysznym pstrągu w smażalni Córka już się rozniosła wśród turystów.
Smażalnia czynna jest od maja do października w godzinach 10-19, w czasie wakacji codziennie. Przetestowaliśmy sami i możemy zdecydowanie polecić.
Zobacz także: Solina atrakcje